Har du sökt en utbildning hos oss? Då kan det vara skönt att ha lite koll på hur dina första dagar hos oss kommer att se ut. På den här sidan kommer vi samla information som kan vara bra att veta inför terminsstarten i höst.

På Borgis skapar vi möjligheter för entreprenörskap, idrott och kommunikation. Vi erbjuder alla elever som valt ett yrkesprogram att läsa in grundläggande behörighet till högskola.

Dina första dagar hos oss

Torsdag 17 augusti kl 9.00 är det upprop i aulan. Efter uppropet får du träffa dina nya klasskamrater och klassföreståndare. Första dagen slutar ungefär vid lunch.

Under de följande dagarna får du bland annat en rundvandring i Borgarskolans lokaler och blir tilldelad ett skåp. Det är också vanligt att klassen och klassföreståndaren har lite olika aktiviteter för att lära känna varandra bättre.

Självklart får du en egen dator att använda under din gymnasietid. Datorerna delas ut under de första veckorna på höstterminen.

Teambanor i Hemlingby friluftsområde

Ett par veckor in på i höstterminen har årskurs 1 en heldag i Hemlingby friluftsområde för att lära känna varandra bättre. Teambanorna är ett roligt och utmanande sätt att skapa gemenskap i klassen. Idrottslärarna på Borgis är instruktörer och klassföreståndarna brukar också delta.

Fem punkter att ha koll på inför gymnasiet

1. Busskort och reseersättning. Du behöver skicka in ansökan om elevresa senast 31 juli. För att vara berättigad till elevresa ska du studera på heltid och ha minst 6 km mellan hemmet och skolan. Läs mer om busskort och reseersättning »

2. CSN och ekonomi. När du går på gymnasiet får du studiebidrag från CSN - centrala studiestödsnämnden. Är du svensk medborgare behöver du inte ansöka om studiebidraget. Studiebidraget kan dras in om du har ogiltig frånvaro.

3. Du läser kurser på gymnasiet. En viktig skillnad mellan högstadiet och gymnasiet är att du nu kommer att läsa kurser. Du läser olika kurser under årskurs 1, 2 och 3. Det innebär att det betyg du får i t ex kursen Svenska 1 i årskurs 1 inte kommer att kunna förändras under åk 2 eller 3, eftersom du då läser andra kurser.

4. I juli får du ditt slutgiltiga antagningsbesked. Kom ihåg att gå in på gymnasieantagningen och tacka ja eller nej till programmet du blivit antagen till.

5. På Borgis kan du starta UF-företag. Borgarskolan hör till de skolor som har flest elever och lärare engagerade i arbetet med UF-företag. Genom att driva ett UF-företag utvecklar du din kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Det ger dig mycket kunskap och erfarenhet inför ditt framtida yrkesliv!